Yoga every damn day! (Thailand edition)

image

Jag är den andra yogin i mitten, med turkos skjorta.

Under veckan som gått har jag yogat varje dag, två gånger om dagen tillsammans med Yoga Girl aka Rachel Brathen, Dennis och 44 andra yogis. Vilken skön, jobbig och givande vecka!

Vi har befunnit oss på resorten Vikasa på östra sidan av Koh Samui i södra Thailand. Levt lyxliv med frukost- och middagsbuffét, infinity poolar att simma i, parasoll att ligga under, havets brus invid yogasalen, badkar med jacuzzi på rummet (heh, eller alla hade ju inte det) och alltid bara ett stenkast till stranden. Att leva lyxigt i överdimensionerade rum med luftkonditionering som slukar ström, swimmingpoolar som ska tvättas med kemikalier och ett badkar som kan svälja allt för många liter vatten kändes stundvis lite obekvämt. Jag tröstade mig med att maten i alla fall lokal, mest vegetarisk och thailändsk. Och att jag  använde både vatten och luftkonditionering sparsamt, men ändå försökte njuta av det medan jag nu en gång hade det.

Hur som helst, tillbaka till yogan.

image

image

image

Yoga Girl Rachel är något av en kändis på sociala medier och speciellt på Instagram. Hennes bilder av yogapositioner i vackra miljöer, bilder med inspirerande och ärliga texter som är skrivna som om direkt från hjärtat, har fångat miljontals yogis (och kanske en och annan icke-yogi). Rachel visade sig vara precis lika livsglad, varm, öppenhjärtlig och inspirerande i verkligheten. En underbar människa.

image

image

Yogasalen var belägen nere vid havet, invid vattnet så vi kunde både se och höra de turkosa vågorna slå mot klipporna. Morgonyogan började klocka åtta när morgonen ännu var ljummen. Efter det släpade vi oss upp för tusen trappor upp till restaurangen och avnjöt en stor, fräsch frukostbuffét. På dagen när det var hett eller stekthett drog de flesta sig tillbaka till poolen eller stranden. Eftermiddagens yogapass körde igång fem-sex tiden. Rätt så intensiv flow i två till tre timmar varje gång. Andas in, andas ut, sträck framåt, böj ner, och så vidare. Men det kändes varken för tungt eller för lätt. Just passligt, för man kunde ju hoppa över en rörelse eller vinasa om man kände sig trött.

image

image

Dennis och Rachel

Ibland hade vi olika workshops och kollade noggrannare på uppbyggnaden av vissa positioner. Superbra! Jag korrigerade till exempel mitt huvudstående, stod på händer för första gången (med assistans) och gjorde min första “Crow”. Underbart! Men mina muskler var – är ännu – ömma. Muskler som man inte visste att man hade. Tror jag aldrig varit i så bra kondition som efter den här resan efter alla vandringar, retreats och yoga.

Vi gjorde en utflykt i mitten av veckan. Besökte ett vattenfall där några simmade, kolla in tempel, lunchade på en ekologisk farm, åt belgisk choklad på ett litet café, lärde oss att skala kokos och laga kokosolja på en kokosfarm och såg sedan solnedgången vid stranden. Det blev ju inget eftermiddagsyogapass den dagen.

image

image

image

Kokosskalning på gång.

image

Spirulina- och bananshake från hotellets hälsosamma meny.

Yogapassen avslutades alltid i lugnar takt, med djupa strechningar som frigjorde både spänningar och känslor. Allt det som vi har varit med om lagras nämligen i vår kropp. Det kan ta sig i uttryck som spänningar kring till exempel ryggen, axlar, nacken eller höfterna. Speciellt känslor brukar sätta sig i höfterna och speciellt för kvinnor. När man mjuknar upp kroppen, töjer och låter spänningar sakta, sakta lösas upp så händer det saker i både kroppen och sinnet. Känslor frigörs och man släpper sakta taget om det som hänt. Allt i samband med att även spänningen frigörs. Och det var precis det jag gjorde.

När vi tänjde kroppen, benen, höfterna kände jag hur känslor pyrde fram och tårarna sakta började rinna. Min första reaktion var att stoppa det. Det kändes ju pinsamt. Men sakta försökte jag istället släppa taget och låta helande ta plats. Visst finns det mycket spänningar kvar och kroppen är ju smart och släpper bara lite åt gången, i passliga doser och inte allt på en gång. Det här är en av orsakerna varför jag gillar yoga så mycket. Det är inte bara motion, utan läkande för både kroppen och själen. Yoga i kombination med Rachels varma, ärliga och inspirerande ord var som balsam för både kropp och sinnet. En perfekt avslutning på en lång resa.

image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s